Poprvé na plazmě


Řekla jsem si že po maturitě zajdu darovat plazmu. No po maturitě to sice je, ale trochu se mi to protáhlo více než bych chtěla, ale přece jen lepší pozdě, ale přece. Nebylo to nic strašného a pokud nad něčím takovým uvažujete a váháte, tak čtěte dál, a třeba vám tenhle článek pomůže se rozhoupat a pomoct zachránit nejeden lidský život. 

A proč se to tak protáhlo? Hned z několika důvodů. Prvním bylo jakési mé vnitřní znejistění, které přišlo, když se mi posledně při krvi nepodařilo krev vzít. Navíc jsem nevěděla do čeho jdu, jestli to nebude nepříjemné, jestli mi z toho nebude špatně nebo tak. Proto jsem také chtěla jít s někým. Už jsme měli s Klářiným bráchou i termín na konci června, jenže to padlo, kvůli jeho alergii. Tak jsem se ještě měsíc odhodlávala a mezí tím byla na Beats for Love a na Coloursech takže jsem měla stále nějakou výmluvu.


No ale nakonec jsem tedy tento týden šla a škoda, že jsem nešla dříve abych to stihla za prázdniny aspoň dvakrát, protože takhle budu moct jít zase až se vrátíme z Řecka. Darovala jsem jako vždy v Krevním centru FNO v Ostravě-Porubě. Vím, že se dá darovat i v Shopping parku, ale mám to obojí zhruba tak stejně daleko a to Krevní centrum má takovou svou atmosféru, takže jsem při objednávce řekla, že přijdu tam.

Když přijdete na plazmu, odehrává se vše skoro stejně jako když jdete na krev, akorát si berete lísteček plazma a jdete k jiné přepážce. Jinak je to stejné = vyplnit dotazník > pohovor, vážení, hlášení změn> odběr kontrolního vzorku krve> rohlík a čaj v bufetu> výsledky vzorku krve> příchod do odběrové místnosti. To vše samozřejmě proloženo návštěvami WC, díky zvýšenému příjmu tekutin.

Změna nastává v odběrové místnosti při samotném odběru. Odběr plazmy trvá déle než odběr krve, ale i tak mi to celkem rychle uteklo. Všechno vám vysvětlí a pak vás napojí na takový filtrační přístroj, který chvilku vždy bere krev, ze které se odstředí plazma, která teče do odběrového pytlíku a červené krvinky sbírá do takové nádobky, která když se naplní, tak se ten stroj přepne a navrací krvinky zpátky do těla a tak pořád dokola, než se sesbírá požadované množství plazmy.

Kolik plazmy vám vezmou určí váš věk, váha, pohlaví a hmotnost. Mě brali třeba jen 600 ml, ale vedle mě seděl pán, kterému brali 850 ml. Samotný odběr trval něco mezi půl a tři čtvrtě hodinou. Záleží na tom kolik plazmy vám berou a na jakou rychlost vám přístroj zapnou. Měla jsem moc milou sestřičku (jak jinak, všechny jsou tam milé), která mi to zapla docela pomalu, takže jsem vůbec nic necítila

Po odběru jsem si vzala občerstvení a kafe a rozdávali nanuky, tak jsem měla tentokrát i nanuk. Chvilku jsem poseděla v čekárně, ale pak už jsem musela jít, protože Vojta čekal dole. V pokladně jsem si vyzvedla stravenku a vitamíny a šla jsem. Ani jsem se necítila nějak moc unaveně nebo né tak jako po krvi, protože přece jen plazma zatěžuje organismus méně než odběr krve.

A ano měla jsem za to "jen" nanuk a stravenku, protože krev a plazmu chodím DAROVAT do nemocnice, kde ji využijou lidé a né do soukromých firem, kde jsou za to peníze. Ale o tom napíšu třeba zase jindy.

-------------------------------------

V září plánuju jít znova, tak třeba už nepůjdu sama. A když jo tak ani tak nevadí, vezmu si knížku a je to. Hlavně teď v létě potřebují v nemocnici každou kapku krve a plazmy. Jednak je více úrazů a jednak je spousta dárců na dovolené a tak nemohou darovat s takovou pravidelností, jako přes rok.


Tak třeba se někdo přidá a pomůže♥

Klára G.

Srdcem i duší Ostravačka, která se nějakou náhodou dostala ke studiu práv v Brně, kde už studuje čtvrtým rokem. Po světě chodí už 22 let a doufá, že na blogu najdete inspiraci a odpovědi na vaše otázky ohledně studia práv. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, dole přes kontaktní formulář nebo skrze odkazy na sociální sítě.

3 komentáře:

  1. Také bych strašně moc ráda pomohla.. Ale od malinka mám panickou hrůzu z injekcí. Snažím se ale ten strach překonat a až budu moct, tak se také asi vydám darovat. Přijde mi to naprosto úžasný a tak hrozně lidský :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také bych ráda chodila, ale bylo mi řečeno, že jako alergik nemůžu. I když vlastně žádné problémy s alergiemi ani astmatem už nějakou dobu nemám. Možná se zkusím poptat jinde. Taky zvažuji zápis do registru dárců kostní dřeně, tam je ten zákrok už o kousek větší (pokud člověka vyberou). Ale je to jedna z mála možností, jak může i "obyčejný" člověk pomoci. Respekt každému, kdo něco takového dělá, a hlavně lidem, jako ty, kteří tam nejdou jen pro rychlý přivýdělek.

    OdpovědětVymazat
  3. Přijde mi fakt super, že si se takhle rozhodla. :) Pomůžeš tím spoustě lidem-ten pocit/myšlenka musí být skvělá. :)
    Já teda krev ani plazmu nedaruji (můžu vůbec, když nejsem plnoletá?), ale lidi, kteří to dělají vážně obdivuji. :) No, jen tak dál. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a a zanechali mi zde vzkaz :)