Jak jsem se dostala na práva?

A tímto vás také vítám u prvního článku do nové série, která bude pojednávat o mých studijních (ne)úspěších. Proč jsem ji založila? Když jsem se o vysoké školy musela začít zajímat, internet pro mě byl cenným zdrojem informací a mě samotné, takovéto blogové články dost pomohly a ráda jsem si je četla. A proto doufám, že třeba ty moje pomohou někomu dalšímu.


Pro začátek je dobré vědět, že v ČR máme čtyři veřejné vysoké školy, na kterých je studium práv možné a to Univerzitu Karlovu v Praze, Masarykovu univerzitu v Brně, Palackého univerzitu v Olomouci a Západočeskou univerzitu v Plzni. Z těchto čtyř, jsem si podala přihlášku jen na tři a to do Prahy, Brna a Olomouce. Plzeň jsem vynechala, protože je jednak na druhém konci republiky a jednak má teď celkem pochroumanou pověst díky prodávání titulů (jistě jste tu kauzu v televizi postřehli).

---------------------------------------------------

Přihlášky jsem podávala koncem ledna. To jsem se i začala zajímat o to, jaké přijímačky mě budou čekat. A co se týče práv dělala jsem dvoje rozdílné:

Praha a Olomouc nabírají nové studenty na základě testů od společnosti SCIO neboli podle NSZ (Národních srovnávacích zkoušek), kdy musíte udělat celkem dvě zkoušky a to OSP (Obecné studijní předpoklady) a ZSV (Základy společenský věd). SCIO vypisuje termíny na tyto zkoušky jednou měsíčně v různých městech v Česku i na Slovensku můžete je dělat kolikrát chcete a započítá se vám jen ten nejlepší výsledek. Nevýhodou je, že každý ten test se platí a to od 460 korun výš, podle balíčku jaký si vyberete, ale věřte, ten základní úplně stačí. Šla jsem celkem 4x na OSP a 3x na ZSV, a když už se můj výsledek nezlepšil tak jsem na další termíny už nešla.

Na OSP jsem se neučila nijak, je to spíše o logickém uvažování a o tom jaké tam jsou zrovna otázky a jak vám sednou. Nicméně existuje cvičebnice přímo od SCIA se vzorovými úlohami, kterou si můžete u nich objednat, ale ta stojí skoro 700, což mi přijde docela dost. Samotný test se dělí do 4 částí - verbální, logický, kvantitativní a argumentační oddíl. Na každý, krom verbálního, na který máte jen 20 minut, máte 30 minut a každá část obsahuje 22-23 úloh. Nejlepšího výsledku jsem dosáhla při svém třetím pokusu a to 82 percentil pro Karlovu Univerzitu a 84 percentil pro Palackého Univerzitu, protože obě školy dávají oddílům jinou váhu. To jaký máte percentil si po zveřejnění výsledků snadno přepočtete pomocí SCIO kalkulačky
(percentil=kolik procent lidí dopadlo hůře než vy)

Na ZSV už ale musíte něco vědět. A jelikož jsem na ZSV celkem kašlala a šlo mi 6 let na gymplu jedním uchem tam a druhým uchem ven. Takže tady jsem se, ač nerada, rozhodla šáhnout po cvičebnici. Ale 670 korun plus poštovné jsem za ní teda odmítala dát a proto jsem hledala na netu, jestli ji někdo neprodává. Nakonec jsem ji sehnala za 550 korun i s poštovným od jedné Slovenky, která mi k ní navíc ochotně přibalila i materiály, které dostávala v prezenčních kurzech pořádaných SCIEM, kde byly další otázky a odpovědi. Když jsem šla na ZSV poprvé, tak jsem se popravdě moc neučila a můj percentil tomu odpovídal - měla jsem jen 40! No ale pak jsem si postupně v průběhu dalších měsíců, cvičebnici projela dvakrát (projela=četla stále dokola otázky a správné odpovědi) a percentil jsem vytáhla nakonec až na 91 pro Univerzitu Palackého a 89,67 pro Karlovu Univerzitu.

Do Prahy by mi percentil samotný nestačil, byla jsem první pod čarou! :D Ale výhodou u Prahy bylo, že jsme mohli dostat body navíc za jazykové certifikáty a maturitní vysvědčení. Jenže u Prahy jsem hned od začátku věděla, že tam moc nechci, tak jsem je tam ani neposílala, jinak bych se tedy v pohodě dostala.

Do Olomouce by mi percentil stačil, co si budeme povídat, ta fakulta je celkem easy na to se tam dostat oproti ostatním, ale pak z ní lidi utíkají do Brna, Prahy nebo na zcela jiné obory. Psala jsem několika lidem co jsem tak random našla, že tam studují a nikdo z nich moc nadšený nebyl. I tak jsem tomu ale chtěla dát šanci. Ovšem pak přišel mi dopis, kde stálo, že mě neberou, jelikož jsem nedoložila maturitní vysvědčení (!?). Nikde na to pořádně neupozorňovali, bylo to napsáno malým na konci jejich webové stránky a ani v žádném dopise, který mi od nich přišel se o tom nepsalo. Takže rada pro vás: dobře si zkontrolujte co po vás kde požadují ať pak nejste překvapení!

Výsledek obrázku pro cvičebnice scio

V Brně byli přijímačky jiné než v Praze a v Olomouci. Masarykova Univerzita si totiž dělá své přijímačky neboli takzvané TESTY STUDIJNÍCH PŘEDPOKLADŮ alias TSP. Ty se dělají jen jednou a pouze v Brně. Můžete si vybrat ze dvou termínů koncem dubna (sobota nebo neděle). Já jsem je tedy dělala v neděli 1. května v té druhé várce. Test samotný má 60 otázek a opět se dělí do několika částí, ale na rozdíl od SCIÍ můžete mezi nimi přeskakovat podle libosti a dělat je v libovolném pořadí. Dělala jsem si asi 4 cvičné testy z minulých let a věděla jsem, že musím vyplnit cca 38 otázek abych měla percentil okolo 90tky. To jsem taky udělala a měla jsem 5 chyb. Percentil mi nakonec vyšel na 91,34 což stačilo abych byla 323 v pořadí.

Testy TSP z minulých let, na kterých si je můžete procvičit, najdete na stránkách Masarykovy univerzity ke stažení zdarma. Přiznám se, že když jsem TSPčka dopsala, tak jsem neměla moc dobrý pocit, což mě mrzelo, protože se mi Brno jako město celkem pozdávalo, ale pořád jsem si nebyla jistá. Když jsem ale dostala odmítavý dopis do Olomouce a Praha byla pasé už dávno, tak bylo jasné co mi tak nějak zbylo.

Zatím jsem v Brně a na fakultě byla jen párkrát, ale líbí se mi jak Brno, tak škola a jsem svým způsobem i ráda, že jsem právě tam i když vše má své pro a proti. Určitě se o tom rozepíšu ještě v dalších článcích pokud vás to bude zajímat;)

Výsledek obrázku pro cvičebnice tsp muni


Pokud nad právy uvažujete a máte nějaké dotazy ohledně přijímaček, které vás čekají klidně je napište do komentářů a já se pokusím co nejlépe odpovědět. Je možné, že jsem na spoustu věcí zapomněla, tak se když tak ozvěte. Budu ráda:)

Klára G.

Srdcem i duší Ostravačka, která se nějakou náhodou dostala ke studiu práv v Brně, kde už studuje čtvrtým rokem. Po světě chodí už 22 let a doufá, že na blogu najdete inspiraci a odpovědi na vaše otázky ohledně studia práv. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, dole přes kontaktní formulář nebo skrze odkazy na sociální sítě.

11 komentářů:

  1. Tak to ti moc gratuluju, že jsi se nakonec dostala do Brna! :) Já sama jsem o studiu práv uvažovala, ale věděla jsem, že by mě to tolik nebavilo, nakonec jsem zvolila kompromis - studuju Podnikání a právo, což je kombinace práva a ekonomie, občas si sama nadávám, do čeho jsem se to dala, ale tak nějak pořád doufám, že jsem se rozhodla správně :)
    Tak ať se nám daří! ♥

    AXE Giveaway | Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych na ekonomii nedávala tu matiku a podobné předměty, takže jsi dobrá když to zvládáš;) díky a tobě taky ať to v pohodě jde dále;)

    OdpovědětVymazat
  3. Týjo, práva! No těším se na další články... už jsem sice na VŠ ve třeťáku, ale tenhle článek jsem stejně přečetla jedním dechem (asi proto, že SCIA pro mě byla vždy obrovským strašákem :D) :) Doufám, že se ti v Brně bude líbit a hlavně, že ti to tam půjde :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem studovala SŠ právní a docela mě to bavilo :)

    Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  5. Páni :) právo je super a toto všetko sú veľmi dobré informácie ktoré môžu pomôcť :) právo tiež nie je med lízať. Do brna by som sa chcela dostať aj ja, Praha je taký môj sen, ale je dosť ďaleko tak to ešte zvážim :) ale je to skvelé že si sa dostala kam si chcela a držím ti palce :)

    OdpovědětVymazat
  6. Gratulujem, že si sa dostala na vysokú, ktorá sa ti najviac pozdávala :) Každá má svoje klady a zápory :) Páči sa mi, ako si to rozpísala, niekomu, kto uvažuje o podobnej dráhe bude tvoj článok určite nápomocný :)

    OdpovědětVymazat
  7. Scio testy jsou něco příšerného.. A dle mé zkušenosti se vyplatí řádně připravit hned na první termíny, protože na ty další chodí více naučených lidí a logicky i když bodový výsledek člověk má lepší, percentil může být i horší! Moc tyhle přijímačky neuznávám.. já jsem si naštěstí vybrala školu na průměr (který jsem měla slušný) a nemusela nic řešit. K přijetí každopádně gratuluji, snad budeš spokojená i do budoucna! :) Jen dodám, že maturitní vysvědčení je samozřejmostí snad u každé VŠ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jo, to vím, že vysvědčení se předkládá všude, akorát že všude jinde ho chtěli až na zápise a né posílat zvlášť. To chtěli jen na právech v Olomouci a to jsem se hlásila celkem na 6 škol.

      Vymazat
    2. V tomhle s vámi docela souhlasím. To porovnání na základě percentilu hodně záleží na tom, kdo zrovna v tom termínu nastupuje, takže je to i trochu o štěstí a když jdu dvakrát, tak můžu mít při stejném výsledku jiný percentil. No prostě trochu děs. Jinak já jsem se na SCIO připravoval tady. Jsou to přijímačky nanečisto online. :) A na přijímačky na právnickou mě připravovala jedna známá, která tam už dva roky studovala. :)

      Vymazat
  8. Moc Ti gratuluji, žasnu nad tím jak se ti to povedlo! Včera jsem dělala scia -OSP i ZSV a fakt jsem selhala. V každém testu mám správných odpovědí po 20 a spoustu dalších špatných odpovědí... Moc se bojím toho percentilu

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, ráda jsem si přečetla tvé zkušenosti :) Mohla bych se zeptat jak se jmenuje ta cvičebnice z které ses učila na zkoušku ze ZSV ?

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a a zanechali mi zde vzkaz :)