2. SEMESTR NA PRÁVECH/PRF MU


Mám za sebou druhý semestr a to znamená i první ročník! Jupí... 1/5 totiž vypadá o hodně lépe než 1/10. Ale všichni známe přísloví "Neříkej hop dokud nepřeskočíš.", takže ano, je super, že mám prvák za sebou, ale na druhou stranu to, co teprve přijde... haha, no nebudeme si tím kazit volné dny.

Letní semestr pro mě začal na přelomu února a března. Přes semestr to opět bylo takové, že krom chození do školy, nemáte moc povinností. Z začátku mě štvalo, že po zimním semestru už zase začal ten letní a vůbec se mi nechtělo tam ani chodit. Ale nevím, asi i díky prodlužujícím se dnům a stále hezčímu a teplejšímu počasí jsem měla pořád lepší a lepší náladu a neviděla jsem to nakonec zas tak černě.

Na přednášky jsem opět chodila jen ze startu, teda krom římana, na toho jsem byla na všech kromě té poslední. Jinak na semináře jsem samozřejmě chodila poctivě, vynechala jsem jen jednu angličtinu. Navíc hodně odpadaly pondělky kvůli státním svátkům. Tělocvik jsem tento semestr neměla, protože se mi tam nikam moc extra nepasoval, tak si ho nechám na zimák.

Tohle zkouškové bylo (jako asi každé) náročné, ale už jsem na tom byla psychicky o dost lépe než v při tom prvním, protože jsem zaprvé věděla do čeho jdu a už mě ta absence volného času tak nepřekvapila, jako tomu bylo v zimě. Navíc i díky dalším dnům mi přišlo, že toho za ten den více stíhám jelikož tma byla až později než ve 4 hodiny odpoledne. 

Tady se po kliknutí můžete opět podívat na můj rozvrh. Červené jsou přednášky a modré semináře. To bych nebyla já, aby se mi při registraci rozvrhu něco nepodělalo. Odhlásilo mě to přesně v 17:00, kdy jsme se měli registrovat, tak jsem baly často ve škole do osmi večer, ale alespoň se mi to pořád podařilo nacpat do cca dvou dní (chodila jsem jen na některé přednášky, třeba na těch středečních jsem nebyla vůbec).



Římské právo II
Přednášky: Tentokrát jsem na přednášky z římana chodila opravdu poctivě (vynechala jsem jen tu poslední) a dokonce jsem kvůli tomu vstávala v 5 ráno a jezdila vlakem v 6:39 do Brna, abych nemusela jezdit už v neděli. Ale byla jsem pak ve zkouškovém ráda, že jsem na ně chodila protože jsem tak měla konkrakty už zmáknuté, což mi ušetřilo ve zkouškovém celkem dost nervů a nových pojmů.
Semináře: Opět jsem měla paní doc. Židlickou, které tento semestr i přednášela, a opět jsme s ní toho nějak extra moc neprobrali, ale navazovala na přednášky. Psali jsme i pár malých testíků, ale celkově byl říman předmět, který mě bavil, i když tam byla tuna latinských pojmů.
Zkouška: Na zkoušku jsem chtěla také k doc. Židlické a podle toho jsem si organizovala i další termíny. Protože skripta do římana byly vážně výživné, nechala jsem si na něj 11 dní a bylo to pak OK, i když je Židlická u zkoušky přísnější a na latinu si potrpí. Zkouška byla písemná a pokud jste z ní měli D nebo E tak i ústní, jinak ne.

České právní dějiny
Přednášky: Z ČPD jsem byla jen na první přednášce a pak už na žádné. Stejně tam čtou jen prezentace, které jsou pak k nalezení v ISu. 
Semináře: Na semináře jsem znovu měla doc. Vojáčka, který byl super. Semináře jsem měla v pondělky, které třikrát odpadly, kvůli státním svátkům a Velikonocím, takže jsem zápočet místo ve druhé polovině května psali už 24. dubna, což bylo celkem fajn, protože jsem toho pak v květnu neměla tolik.
Zkouška: Zkouška byla z dějin byla tentokrát ústní. Nechala jsem si ji úplně nakonec, jelikož jsem chtěla k prof. Vojáčkovi, který měl hrozně málo termínů. Zkouší jednoho člověka 40 minut, tak jsem šla na zkoušku hodinu předem abych šla mezi prvníma a nemusela tam pak sedět a čekat celý den než na mě přijde řada. A vyplatilo se, šla jsem jako druhá a byla to jedna z nejpohodovějších zkoušek. I když jsem to před ní už trochu nedávala, protože jsem už fakt potřebovala volno :D

Praktikum z teorie práva
Přednášky: Nebyly.
Semináře: V teorce jsem zkusila změnu a šla na semináře k dr. Haplovi a rozhodně to byla oproti předchozímu semestru pozitivní změna. I když jsem na teorku musela speciálně čekat v Brně do středy do rána, semináře mě bavily a kolokvium bylo oproti teorce v prvním semestru až směšně lehké.
Zkouška: Tentokrát se jednalo jen o kolokvium - písemný test v hodině, který byl opravdu primitivní, jen z věcí, které padly na seminářích.

Politologie
Přednášky: Byla jsem asi na 3. celkem? Doc. Kroupa sice mluví poutavě, ale v podstatě o ničem, takže mi to stejně moc nedalo.
Semináře: Nebyly, tenhle předmět byl jen o přednáškách, na kterých jsem nebyla.
Zkouška: Chtěla jsem alespoň jeden předtermín a tento semestr to padlo na politologii. Šla jsem k doc. Kroupovi, kterého si všichni chválili, jak je hodný, jenže se ptá mimo otázky, takže mě C z téhle zkoušky stálo prospěchové stipendium. No co už.

UMEP (Úvod do mezinárodního a evropského práva)
Přednášky: Nebyla jsem na žádné.
Semináře: Tento semestr byl zvláštní tím, že za celý semestr máte jen 3 semináře, takže to vám dá asi představu kolik se toho přes semestru z tohohle předmětu naučíte. Chodila jsem na ně k dr. Novému a byl celkem fajn.
Zkouška: Zkouška byla jen písemná kombinovaná z otevřených a kroužkovacích otázek, na které bylo 40 minut času, což bylo až moc. Většinou jim to trvá hrozně moc času upravit, ale já zrovna měla štěstí a můj termín opravili snad do dvou dnů.

Angličtina pro právníky II
Přednášky: Nejsou.
Semináře: Tento semestr jsem kvůli tomu, aby mi to pasovalo do rozvrhu, změnila i vyučující AJ. Ale v angličtině podle mě nemůžete šlápnout vedle, takže jsem byla i s dr. Katrňákovou spokojená a dala bych si jí klidně zase, kdyby mi pasovala do rozvrhu. Byla trochu náročnější než vyučující v předchozím semestru, ale angličtina je zrovna předmět, se kterým nemám problémy a stačí mi na zápočet se učit ani ne den, abych měla full počet bodů.
Zkouška: Až ve 4. semestru.

Ústavní právo I
Přednášky: Nebyla jsem ani na jedné.
Semináře: Na semináře jsem tento semestr zvolila doc. Koudelku, protože je opravdu nenáročný a nevyžaduje ani zápočtový test či četbu judikátů, což se mi při té náloži předmětů v tomto semestru opravdu hodilo. Zkouška bude teďka v zimáku, tak si vyberu na semináře pro změnu někoho, kdo bude už nějakou přípravu vyžadovat a snad to bude v pohodě.
Zkouška: Až ve 3. semestru.

Občanské právo I
Přednášky: Nebyla jsem ani na jedné.
Semináře: A jéje. Předmět, který mě přiměl koupit si Občanský zákoník a přečíst a naučit se prvních 500 paragrafů. Na semináře jsem měla skvělou dr. Dobešovou, o kterou byl fakt boj, ale semináře s ní mi opravdu hodně daly. Zápočet byl celkem maso, ale dala jsem ho naštěstí, tak uvidíme, jak s občanem budu bojovat další dva semestry.
Zkouška: Až ve 4. semestru.

Akademické psaní
Přednášky: Nejsou.
Semináře: Tento předmět je spolu s právní informatikou určen pro půlku ročníku a druhá půlka ročníku má ten druhý s tím, že se to v zimáku vymění. Je ale možnost si dát oboje zároveň, tak jsem si řekla OK, to dám najednou. A dala jsem! Na semináře jsem měla Malaníka, který sice furt chyběl, ale i tak. Děláte úkoly a píšete seminární práci. Já psala tu moji na téma Právní aspekty legalizace eutanazie v České republice. když si ji napíšete v průběhu semestru máte pak v zápočtovém klid a jen ji v požadovaném termínu odevzdáte. Za mě tohle jeden lehčích předmětů rozhodně.
Zkouška: Formou kolokvia -> splnění úkolů a napsání seminární práce.

Právní informatika
Přednášky: Byla jsem na prvních dvou a pak jsem zjistila, že to je naprostá ztráta času.
Semináře: Nevěděla jsem, co si mám pod tím názvem představit. Ale je to o tom, že jako právník hledáte v zákonech, což si nemůžete představovat tak, že listujete v obrovských knihách, ale jako hledání v právních informačních systémech, kterých je několik. A právě tento předmět vás má naučit se v nich orientovat a co nejrychleji v nich hledat. Na konci každého semináře se píše testík, ze kterého musíte mít určitý počet bodů, aby jste mohli ke kolokviu. Měla jsem na semináře dr. Myšku a byl fakt super.
Zkouška: Kolokvium spočívá v hledání odpovědí a správním citování těchto odpovědí v některém z PIS dle vlastního výběru (u mě vede ASPI). Máte 10 otázek a máte na to hodinu a přinejhorším to vždy jistí Google, který je u kolokvia povolen.

Letní semestry jsou moc fajn v tom, že po nich jsou letní prázdniny. Tak mě to motivuje, abych vše dala hned, abych si pak nemusela léto kazit začátkem září v prodlouženém zkouškovém. Každopádně "war is over" a léto je tady, tak si ho užijte :)

Klára G.

Srdcem i duší Ostravačka, která se nějakou náhodou dostala ke studiu práv v Brně, kde už studuje čtvrtým rokem. Po světě chodí už 22 let a doufá, že na blogu najdete inspiraci a odpovědi na vaše otázky ohledně studia práv. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, dole přes kontaktní formulář nebo skrze odkazy na sociální sítě.

1 komentář:

  1. Tyjo, musí to být pořádný záhul. Ale zároveň fakt super ten status vysokoškolskýho studenta. Obdivuju tě a držím palce do dalších let!! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a a zanechali mi zde vzkaz :)