Z deníku druhačky aneb návrat do reality | Prf MU


A je to tady... Jsem zpět v Brně. Nebo spíš zpět na věčných cestách vlakem? Zpět u života v batohu? Zpět v pekle? Ano i tak by se to dalo shrnout. Po skvělých prázdninách se vám hlásím oficiálně jako studentka druhého ročníku práv na Masarykově univerzitě v Brně. Jen ty prázdniny byl trochu krátké (nečekaně, jako každé prázdniny). Mám za s sebou první dva týdny školy. No školy. První dva týdny pravidelných seminářů, předtím jsem tam ještě byla jednou kvůli tělocviku a podruhé kvůli blokovému předmětu (za který už mi zapsali kolokvium, takže prvních 5 kreditů je doma - jupíí)!





Ale zpět k začátku roku. Tak nějak to vyšlo, že jsem musela v Brně kvůli tomu blokovému předmětu být na čtvrteční státní svátek a domů jet až v pátek. Toho radostně využila mamka, která řekla, že by ráda přijela se za mnou do Brna podívat. A tak se taky stalo a já tak příjemně strávila volný den, který bych se jinak nejspíše nudila. Dokonce byly na Svoboďáku Slavnosti vína, tak jsme zašly pár vzorků ochutnat, ukázala jsem jí školu, byt, nějaké památky a zašly jsme na oběd a nakonec jsme si daly kafe na Petrově.



Zatím se to celkem dá, ale rozhodně musím říct, že mám více práce a úkolů než v prváku. Takže to znamená, že rozhodně nejsou dny, kdy bych nevěděla, co dělat s mým volným časem (pokud zrovna nějaký mám). Možná to souvisí i s tím, že mi více času zaberou brigády, které se mi podařilo teď v září ukořistit. Takže jsem buď ve škole, ve vlaku, v práci, doma a dělám úkoly nebo pracuji z domu, u Vojty nebo případně někde venku a jen pár chvilek mi zbývá na to být opravdu DOMA.



Budu muset seriózně popřemýšlet nad organizací svého času, abych to nějak vše skloubila do kupy. Zatím jsem se vrátila po prázdninách k používání mého diáře, ve kterém jsem zavedla týdenní TO-DO listy se vším co musím daný týden stihnout. Alespoň to nemám rozvržené do určitých dnů a ten den mě nic netlačí a dělám úkoly v pořadí v jakém se mi zrovna chce. Pokud by vás zajímal celkově time-management, chtěli by jste o něm článek? Dejte mi když tak vědět do komentářů.



Jinak by se dalo říct, že si druhý rok připadám... jak to říct? Jistější? Klidnější? Zkušenější? To asi nepochybně jsem, ono se to spolu tak hezky prolíná. Už vím cca co mě čeká, do čeho jdu, jak se chovat. Navíc už necítím ten tlak prvního ročníky, kdy nikoho neznáte a jaksi se očekává, že si uděláte nové kamarády. To není úplně to pravé ořechové pro antisociála jako já. A letos ten vnitřní tlak, co jsem cítila nějak opadl, jsem ráda za těch pár lidí, co znám a se kterýma si pomáháme a vše řešíme. Aspoň si nepřipadáte ve škole na seminářích tak sami, což taky hodně vnitřně pomůže a uklidní vás to.


A jaké jsou vaše pocity z návratu do školy po prázdninách?

Klára G.

Srdcem i duší Ostravačka, která se nějakou náhodou dostala ke studiu práv v Brně, kde už studuje čtvrtým rokem. Po světě chodí už 22 let a doufá, že na blogu najdete inspiraci a odpovědi na vaše otázky ohledně studia práv. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, dole přes kontaktní formulář nebo skrze odkazy na sociální sítě.

9 komentářů:

  1. Můj začátek školy není úplně nejšťastnější, jen co ze mě opadl tlak z prváku, ve druháku si k osbě konečně našla pár lidí, tak přišel třeťák a úplně na něj asi ještě nejsem připravená, ale to sis vlastně už přečetla na mém blogu.. Každopádně věřím a doufám, že to všechno zvládneme :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. držím palce, ja som už v 5tom a stále si pripadám ako prváčik, síce skúsenosti mám ale chyby robím rovnaké :D

    OdpovědětVymazat
  3. drž sa! :) tie Slávnosti vína som videla, keď som šla do KBčky na Svoboďáku a ešte som písala kamoške, že musíme zájsť na vínko, ale potom som na to úplne zabudla! dokelu :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Ja som teraz tiež druháčka, no som akurát na Erasme a školu mám len dva dni - v stredu a vo štvrtok a za to som nesmierne vďačná. Na začiatku so mnou do Prahy pricestovali aj mamka a sestra a užili sme si dva krásne dni - je fajn mať na chvíľku niekoho z rodiny :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
  5. Já si koupila takový "To do" sešitek, a je to tedy vážně super věc ! :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  6. Můj začátek školy nebyl nejšťastnější, vlastně jsem z toho byla docela dost vylekaná, studuji Konstrukce pozemních staveb na ČVUT, taky to není největší sranda, takže jestli se chceš dočíst více, tak článek o tom najdeš na mém blogu, je to asi třetí od začátku :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  7. Vitaj späť v škole! :) Tiež mám po rokoch pocit, že som nejako... pokojnejšia. Hoci tých vecí je fakt oveľa-oveľa viac. Ja som už na magisterskom stupni, takže aj tlak trhu a učiteľov vzhľadom na budúcu kariéru začal rásť. Ale vnímam to pozitívne, núti ma to pracovať viac na tom, na čom aktuálne záleží.
    Tiež som sa musela trochu vzdelávať o time managemente. A zistila som, že sú tri zlaté pravidlá :) Môžeš si o nich prečítať na mojom blogu:
    timkablog.sk/3-najdolezitejsie-pravidla-time-managementu/

    Držím palce v novom semestri!

    OdpovědětVymazat
  8. Já se "vrátila" po prázdninách zase do prváku, toho navazujícího. A připadám si teda nic moc, je to nějaké náročnější než ty 3 roky předtím.. Nějaký ten článek o time managementu by se mi hodil :D

    OdpovědětVymazat
  9. Jé, konečně někdo z Brna :) tyjo a musim říct, že já to měla spíš opačně, jsem na FSS Muni na žurnalistice a musím říct, že je pro mě mnohem horší tenhle ročník než ten předchozí :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a a zanechali mi zde vzkaz :)