1. SEMESTR NA PRÁVECH/PRF MU



Mám to za sebou. A byla to fakt síla. Ono přechod ze střední na VŠ je asi celkově velká změna, ale bylo to maso! Ale k tomu se dostaneme. Začínali jsme na začátku října, tuším, že třetího. Říkáte si jééé to je fajn, že začínáme až tak pozdě, jenže je třeba se na to podívat i z té druhé strany a to je ta, že škola tím pádem končí až poslední týden před Vánoci, kdy jsou ještě navíc zápočty, takže skoro až do 24.12. prostě nemáte klid a čas absolutně na nic.

Přes semestr nemusíte dělat opravdu skoro nic, maximálně si na některé semináře něco přečíst nebo vytisknout, ale jinak je to opravdu pohoda. Dokonce se nevyžaduje účast na přednáškách a je fakt, že jsem na ně chodila asi jen první tři týdny, protože stejně jediné, co jsem na nich dělala, bylo, že jsem si otevřela soubor přesně s tím, co tam daný profesor hodinu a půl přeříkával. Navíc byly třeba 3 za sebou takže 4 a půl hodiny nudy v kuse. No prostě ztracený čas, když se to hlavně teď v prváku dá naučit z materiálů, popř. z učebnice.

Na semináře se už ale chodit muselo a mnohdy byla vyžadována i 100% docházka a když jste chyběli, tak jste si hodinu museli nahradit jindy. Naštěstí jsem nechyběla ani jednou, raději jsem tam šla i bez hlasu a nemocná (což se naštěstí stalo jen jednou), než abych si to musela nahrazovat jindy. Fajn bylo, že většina seminářů byla jen jednou za 14 dní, takže jsem jich většinu měla jen sudé týdny a ty liché jsem po odstavení přednášek měla v podstatě jen dva semináře a tělocvik.

Na MU musíme mít 2x za studium mít nějaký tělocvik s celouniverzitní nabídky fakulty sportovních studií, tak jsem si hned ze startu dala "Posilovny" a bylo to vážně super. Vylučovací metodou jsem vyškrtala míčové a kolektivní sporty, Navíc mi to muselo pasovat do mého zhuštěného rozvrhu a ještě by bylo velké plus kdyby se to konalo v tělocvičně, kterou mám od bytu v Brně nejblíže. Tak jsem nakonec zvolila posilovny od 7:00 do 8:30 ráno. První hodinu nám bylo vysvětleno, jak se na kterém stroji cvičí a pak už jsme si mohli cvičit, jak jsme chtěli. A tím, že to bylo brzo ráno, tak jsem pak už po obědě byla doma v Ostravě.

Jinak mi z rozvrhem a výběrem učitelů pomohl kamarád, co je o rok výše, za což mu moc děkuji. Narvala jsem si školu do dvou dnů a to úterý a středa (plus čtvrteční tělocvik). Ono to takhle na papíře vypadá šíleně, ale ve skutečnosti to tak nebylo. Úterý odpoledne a první dvě hodiny ve středu ráno byly přednášky, takže to časem odpadlo. Úterý dopoledne byly vše semináře, které byly jen v sudé týdny a jen sudé týdny byla i Sociologie práva, ve středy po přednáškách. Naopak každý týden byl již zmíněný tělocvik (který ale končil 8.12.) a pak Teorie práva a Angličtina pro právníky I. ve středy odpoledne.


Římské právo I
Přednášky: Byla jsem na nich jen ze startu, ale před zápočtem jsem zašla ještě na přednášku o vlastnictví, protože jsem ho na seminářích nedělali a bála jsem se, že tam bude (zbytečně).
Semináře: Na římana jsem měla paní doc. Židlickou, bývalou soudkyni ústavního soudu a jsem za ní opravu ráda. Semináře s ní byly pohodové. Sice jsme s ní toho nějak extra moc neprobrali, ale byla natolik fér a na zápočet, který trval asi 15 minut, dala opravdu jen to, co s námi probrala a nebo dokonce i otázku, která byla na jednom z jejich průběžných testíků, které neznámkovala, ale donutilo nás to se alespoň na zápisek z minulé hodiny podívat. A navíc se u ní dalo dobře opisovat (né že bych to dělala, spíš, že jiní k tomu měli příležitost).
Zkouška: Bude až ve druhém semestru.

Obecné právní dějiny
Přednášky: Přednášky bych označila jako asi všechny - poměrně nudné. Nebo těžko říct byla jsem jen na těch asi dvou prvních a pak až ke konci na nacistické právo, jelikož jsme na to měli psát zápočtový test a tak jsem to brala jako formu opakování.
Semináře: Na semináře jsem měla doc. Vojáčka, který byl super. Semináře probíhaly zvláštním stylem. Nic jsme v podstatě neprobrali a vše bylo samostudium, ale docela mi to i vyhovovalo, jelikož nás nutil učit se průběžně. 
Zkouška: Byla písemná a formou dvou otevřených širokých otázek (Charakteristika práva ve středověku & Revoluce 1848-1849 a jejich význam) z 57 možných.Vypracovaly jsme si je ještě se dvěma holkami samy, jelikož se oproti minulému roku změnily. Hodně mi taky pomohly ty průběžné testy ze seminářů. Šla jsem na předtermín 20.12., na test bylo 25 minut a do dvou hodin byly výsledky v systému. Test mi opravoval Tauchen a dostala jsem B.

Teorie práva
Přednášky: No po první přednášce z teorie doc. Harvánka, jsme byli zmatení naprosto všichni a taky jsem tam páchla jen párkrát ze startu, a pak ke konci na interpretaci práva, která mě jen vydeptala, protože se opakovala stejná situace jako na prvních přednáškách aneb nerozuměla jsem ani slovo.
Semináře: Když jsem si volila semináře, kamarád mi doporučil Karin Brzobohatou, tak jsem si ji taky dala. Jenže jí pak nějak do toho něco asi vlezlo a první seminář nakráčela do učebny Terezie Smejkalová, která nám tedy dala celkem zabrat. Byla celkem přísná a hodně si zakládala na správnosti, seminární práce a zejména citací v ní, jelikož učí ještě AKAP (akademické psaní). navíc jsme nevěděli. co od ní máme čekat, jelikož minulé roky ještě semináře z teorie neměla. Naštěstí zápočtový test nebyl nějaký extra zákeřný a seminární práce mi prošla napoprvé (taky jsem jí tak 100x kontrolovala, jestli je podle směrnice děkana).
Zkouška: Teorky jsem se nejvíce bála a dala jsem si ji po Vánocích jako první zkoušku z těch tří zbývajících, co jsem po OPD měla. Učila jsem se fakt důkladně, protože úspěšnost u téhle zkoušky je fakt brutální proti jiným v 1. semestru. Fakt jsem se to nadrtila, takže jsem skvěle prošla, ale je fakt, že síto to bylo veliké. Jinak nejprve jdete na písemnou, kde máte 5 otázek na 25 minut, jedna otázka za 2 body a potřebujete jich 6, aby jste prošli k ústní, kde si vás profesoři rozhodí podle abecedy, takže dopředu nevíte ke komu jdete. Šla jsem ke Smejkalové, kterou jsem měla i na seminář a dala mi za A.

Sociologie práva
Přednášky: Opět jsem zavítala jen na pár prvních, takže nevím.
Semináře: Semináře ze sociologie, které jsem měla s prof. Večeřou, kterému je tak 100 let minimálně, probíhaly velmi pohodově, i když jste tam museli mluvit. na prvním semináři mezi studenty rozdělil texty nebo knihy, které si měl každý přečíst a zpracovat na ně prezentaci, kterou pak přednášel před třídou. A po přednesení se učitel ptal jednoho po druhém na otázky k danému tématu. A na koho nevyšel text nebo kniha musel si připravit sociologickou aktualitu (třeba já). Jako ono to zní hrozně, ale ve skutečnosti to bylo vážně fajn, nebylo ani třeba si ty texty moc číst. Zápočet byl ústní s tím, že profesor se ptal a když jste odpověděli dobře na 2 otázky z oněch probíraných textů na seminářích a měli jste splněnou prezentaci nebo aktualitu, tak jste dostali zápočet. A dal to i klukovi, který nevěděl pomalu ani co sociologie zkoumá, takže to bylo vážně v pohodě.
Zkouška: Podobně jako teorka, je i socka písemná a ústní. Ale tady si už učitele můžete vybrat. Šla jsem k Večeřovi, kterého jsem znala už ze semináře. Písemná se skládá z 10 otázek (4, kde něco vypisujete & 6 kroužkovacích, kde může být libovolný počet zakroužkovaných odpovědí dobře, ale taky klidně žádná) a minimální počet bodů pro projití Večeřa stanovuje nějak Gaussovou křivkou, podle toho, jaký nejlepší výsledek byl dosažen. U nás byla třeba 2,5 bodů tuším? A k ústní pak jdete podle vašeho výsledku od nejlepších po nejhorší. Šla jsem asi jako 6-7, s tím že jsem měla B-C z písemné a na ústní jsem to vytáhla na B. Večeřa, je vážně super hodný děda a od ústní už nevyhazuje, takže pokud projdete písemnou, máte více méně vyhráno.

Státověda
Přednášky: Zase jsem byla jen na pár začátečních. Ale měla jsem je asi nejméně ráda, protože přednášející často chodil mezi lidmi a ptal se, tak jsem se vždy snažila dělat, že tam nejsem a dokonale splynout s prostředím.
Semináře: Na semináře se státovědy, jsem se vždy celkem těšila. Měla jsem je s Kandalcem, což je takový menší milý chlapík. Semináře s ním byly fajn, byl příjemný a nechtěl po nás zápočtový test, což mi v zápočtovém týdnu hodně pomohlo. Vyžadoval naopak 100% docházku a na třetím semináři jsme mu měli říct o nějakém místním referendu, které se konalo někde v blízkosti našeho bydliště. Bylo to opravdu pohodové. 
Zkouška: Ke zkoušce máte 107 otázek k naučení. Jednoduše vzali kapitoly a podkapitoly z učebnice a jejich názvy dali jako názvy otázek ke zkoušce, a to že k tomu tam v té učebnici byl velký prd, je už nezajímalo. Učila jsem se ze zpracovaných otázek z právušky, které mi přišly občas zmatené a na prd. Ale čas na vlastní jsem neměla. Naštěstí jsem měla zkoušku u Kandalce, který byl fakt hodný a většina lidí a to i spoléhala, takže se moc neučila. Byla to vážně pohodová zkouška, ono u státovědy je většina těch zkoušejících naprosto v pohodě.

Angličtina pro právníky I
Přednášky: Nejsou.
Semináře: Na angličtinu jsem měla Mgr. Lenku Koudelkovou, která podle ISu teprve nedávno dostudovala. A angličtina s ní byla vážně pohodová. Dalo se jím proplouvat, nevyžadovala nic navíc, nevyvolávala jmenovitě a nechala vás tzv. žít. Právnická angličtina znamená žádná gramatika a hlavně nová právnická slovíčka, další slovíčka a ještě jednou a znovu slovíčka. Z nich se taky skládá zápočet, kdy jich musíte 20 přeložit, tři anglicky definovat a pak ještě odpovědět na dvě otázky z probíraných věcí na seminářích. Byl to můj poslední zápočet a taky jediný před, kterým jsem nebrečela. A byl vážně v pohodě, když jsem se na to koukla. Ztratila jsem jen bod.
Zkouška: Až ve 4. semestru.

Jsem hrozně ráda, že už to mám za sebou. Zkouškové bylo hnus, ale teď mám alespoň měsíc volna na vzpamatování se. Už teď mám seznam věcí co chci/musím v tomto volnu určitě udělat:D A málem nevím kde začít, ale minimálně tímhle článkem plním jeden bodík. 

Tak se mějte pěkně, hodně štěstí ve zkouškovém a hlavně pevné nervy!


Klára G.

Srdcem i duší Ostravačka, která se nějakou náhodou dostala ke studiu práv v Brně, kde už studuje čtvrtým rokem. Po světě chodí už 22 let a doufá, že na blogu najdete inspiraci a odpovědi na vaše otázky ohledně studia práv. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, dole přes kontaktní formulář nebo skrze odkazy na sociální sítě.

8 komentářů:

  1. Pravda, je to opravdu velký přechod a jsi dobrá, že jsi přežila první semestr :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som prváčka na žurnálistike a tiež to nie je vždy ľahké ale našťastie už mám po skúškach takže sa momentálne nesťažujem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc zajímavý článek! Hrozně mě to fascinuje a na MU bych také chtěla :)) Hodně štěstí do dalšího semestru! A užij si volno :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak prvně musím říct, že to co jsem si z článku zapamatovala nejvíc je slovo pohoda ve všech možných tvarech. :) Což mi tak nějak nesedí k tvým hroucením se.
    Jsi fakt dobrá, že jsi to dala, já bych na to neměla nervy, ale tak každý máme buňky na něco jiného. :)
    Gratuluji k úspěšnému zakončení semestru! ♥

    EnthusiasTer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to jako je POHODA pres semestr, pohoda to neni o zkouskovem :D ale diky za korekturu, ta zurna ti neco dava, ja si toho nevsimla :D

      Vymazat
  5. A my (VŠCHT) taky končili 23. a stejně jsme začínali už někdy 17.9., takže to máte výhodnější! :D Gratuluji každopádně k úspěšnému semestru, výsledy jsou skvělé! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Haha, obecky jsou podle mě nejhorší předmět celý právnický. Obecně mě vlastně předměty prváku vůbec nebavily, ale na obecky jsme neměli semináře a přednášky byly vyloženě uspávací. O to hůř se pak učilo na zkoušky.
    Povinnej tělocvik bych u nás brala všema deseti. Já si několikrát chtěla napsat posilovnu, ale vzhledem k tomu, že je asi jen 3x týdně a jen pro 15 lidí a na fakultě je nás asi 3 tisíce, tak je téměř bez šance si ho zapsat... :D
    The Linheart

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a a zanechali mi zde vzkaz :)