10 důvodů proč darovat krev 💪

Včera jsem byla zase na krev, tak vám chci zase nějak nenápadně podsunout, že by jste mohli jít někdo taky darovat a tentokrát formou 10 důvodů, proč se odhodlat a jít krev darovat. Tak doufám, že někoho z vás aspoň některé inspirují a pomůžete také.
---
  1. Krev se nedá uměle vytvořit, takže při nehodách, operacích nebo při léčení pacientů s leukémií se musíme spoléhat pouze na krev od dárců.
  2. Jeden váš pytlík darované krve může pomoci až třem lidem.
  3. Zjistíte svou krevní skupinu.
  4. Je to zadarmo.
  5. Nebolí to!!!
  6. Po odběru dostanete sladkou odměnu. 
  7. Ten pocit, že jste někomu možná zachránili život je super.
  8. Navíc krev je potřeba při výrobě a testování některých léků.
  9. Nenajdete hodnější zdravotní sestřičky jinde než v krevním centru.
  10. S každým odběrem absolvujete prohlídku a rozbor krve, takže kdyby bylo s vámi něco v nepořádku, zjistíte to.
A co vy? Pomáháte nějak?

Klára G.

Srdcem i duší Ostravačka, která se nějakou náhodou dostala ke studiu práv v Brně, kde už studuje čtvrtým rokem. Po světě chodí už 22 let a doufá, že na blogu najdete inspiraci a odpovědi na vaše otázky ohledně studia práv. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, dole přes kontaktní formulář nebo skrze odkazy na sociální sítě.

22 komentářů:

  1. Já bych hrozně chtěla, ale myslím si, že já bych nemohla, jelikož trpím anémií. Každopádně jakmile mi bude 18., půjdu to zkusit.
    Moc pěkný článek, třeba se kvůli tomu někdo odhodlá darovat krev! :)
    Blog na zabití

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda tak s anemii netuším ale ani anemii ani chudokrevnost jsem mezi výčtem případů, kdy člověk nemůže darovat nenašla -> http://www.fno.cz/krevni-centrum/casto-kladene-otazky . Asi záleží podle mě, jak vážné to máš ;) za zkoušku nic nedáš, když tak tě po odebrání vzorku pošlou domů, a když ne tak můžeš někomu pomoct ;)

      Vymazat
  2. Moc hezky sepsáno :) my půjdeme se školou někdy začátkem března :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, že vaše škola chodí, já byla minulý týden sama a dnes na mě vyskočila událost, že naše fakulta pořádá hromadné darování v březnu takže mám smůlu, když jsem teď byla no ;) ale ve více lidech to musí být moc fajn :)

      Vymazat
  3. Ja by som veľmi chcela.darovat krv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup pokud ti bylo 18 sebrat odvahu a běžet :) určitě na Slovensku máte taky různá centra, kde je možné darovat. nebo třeba přímo v nemocnicích ;) -> http://www.ntssr.sk/kde-darovat-krv/bratislava-kramare

      Vymazat
  4. Kdysi jsem byla několikrát darovat plazmu a nedělalo mi to moc dobře a na krev jsem se odhodlala jít jednou a bohužel jim tam omdlela. Takže obdivuji každého, kdo chodí pravidelně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mi nikdy špatně nebylo nějak extra jen mi po poslední plazmě byla trochu zima :D jina bez problémů, je fakt potřeba před tím odběrem jíst a hlavně hodně pít a moc se tím nestresovat a bude to OK ;)

      Vymazat
  5. Já jsem byla ve středu poprvé úplně a jsem za to ráda, takový servis jsem ještě v nemocnici neviděla :) Jojo, je fajn vědět i něco o krevním obrazu a tak. Já jsem se chvilku cítila dost slabě, tak mě položili na sedačku a opečovávali :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SUPER! :) buď klidná někdy se tam skládají i statní chlapi a když mi to pak nic nedělá je to takový zvláštní pocit :D neboj se toho jít znovu, je třeba před tím fakt hodně pít a nejít tam hladový ;)

      Vymazat
  6. toto je vec ktorú som vždy chcela urobiť. bohužiaľ však po operácii ktorú som podstúpila a liekoch ktoré užívam to nie je a ani nebude nikdy možné :( životne ťa za to ale uznávam! rob dobro ďalej!!
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda no, ale ne vždy to klapne. Já se třeba bála, že po mononukleóze už nebudu moct chodit, ale naštěstí se to s určitým odstupem může ;)

      Vymazat
  7. Lidi, kteří darují krev jsou vážně zachránci. Někdy určitě taky budu darovat krev, protože mi to přijde opravdu jako zázrak.

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji to potěší <3 doufám, že se k darujícím někdy přidáš ;)

      Vymazat
  8. Koncept darovania krvi je skvelý a určite to podporujem, no ja osobne bohužiaľ krv nemôžem darovať, keďže mám kvôli psoriáze zvýšenú hladinu kys. močovej v krvi, ale keby som bola v poriadku, tak určite idem, pretože mne ihly vôbec nič nerobia :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda ;) jinak já se jen nekoukám jak mi to tam píchá, jinak mi to nevadí, ale myslím že i kdybych se dívala tak by to bylo v pohodě, nekoukám se jen pro můj klid v duši :)

      Vymazat
  9. Vela krat som nad tym uz premyslala, ale absolutne neviem, kde su na to centra. :O
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš to mě ani nenapadlo, že by třeba někdo nevěděl kam zajít. Já chodím do Krevního centra u nás ve Fakultní nemocnici. A co se týče Slovenska našla jsem toto -> http://www.ntssr.sk/kde-darovat-krv/bratislava-kramare snad ti to pomůže :) nebo potom zagooglit více :)

      Vymazat
  10. Obávám se, že kdybych šla darovat krev, tak by to tam se mnou akorát tak seklo a museli by ji do mě nalít zpátky... :D Určitě je to obdivu hodný počin, možná jednou taky najdu odvahu a daruju, ale odjakživa jsem se bála jehel, nechat si píchnout injekci je ještě ok, ale jak mi měli brát krev, tak už jsem to fakt nedávala. :D Ty i všichni ostatní, co byli někdy darovat nebo pravidelně darují, máte můj obdiv :)

    OdpovědětVymazat
  11. Byla jsem a měla jsem z toho hroznou radost! Překvapilo mě, že má krev byla v pořádku, protože jako malá jsem byla chudokrevná a nejím už léta maso. Doktorka mi ale řekla, že mám krvinek na rozdávání. No a ty sestřičky jsou opravdu moc milé. Byla to pro mne příjemná zkušenost.
    Sim in the Bubblegum

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý článek, taky chci jít darovat krev, ale musím počkat až mi bude 18.

    estervalcharova.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a a zanechali mi zde vzkaz :)