3. SEMESTR NA PRÁVECH/PRF MU


Druhý zimní a celkově třetí semestr je hotov! Díky bohu... Znáte to, jak si sami sobě slibujete, že se budete učit průběžně, seminárky napíšete co nejdříve, úkoly budete dělat včas, zkoušky uděláte buď v předtermínu nebo hned ze startu zkouškového a budete to mít pěkně hezky z krku. No, tak to mi tento semestr zase a opět překvapivě nevyšlo.

Celkově mi přijde že jsem tento semestr mírně zaspala, jenže ono se po tom létě trochu těžce naskakuje opět do školního režimu. Semestr začal klasiky první týden v říjnu, přednášky tedy o týden dříve, ale na ty jsem za celý semestr nešla ani jednou. Jinak jsem měla školu opět celé úterý, a pak ve středu ráno tělocvik a buď jsem jela domů nebo jsem jednou za 14 dní měla ještě seminář z ústavního práva a domů jsem jela až pak. Přednášky pak byly ve čtvrtky.

Nejvíce času mi každý týden zabraly úkoly do občana, u kterých jsem vždy rostla. Celkem jsem podcenila i seminární práci, kterou jsem dopisovala až v lednu ve zkouškovém, ale i tak jsem to nakonec doklepala do zdárného konce. Nakonec tenhle semestr byly jen dvě zkoušky a pár kolokvií. Letňák bude o dost horší, aneb občan se blíží.

Zase jsem vám tu rozepsala podrobněji jednotlivé předměty, ale bohužel pro vás nemám tabulku s rozvrhem, jelikož se mi tam zobrazuje i bloková výuka a je to pak hrozně nepřehledné.

Národní hospodářství
Přednášky: Nebyla jsem na žádné.
Semináře: Semináře byly co 14 dní a chodila jsem na ně k doktorce Tomáškové, která byla vážně hodná. Semináře byly pohodové, chodila jsem na ně ráda, zápočet se nepsal, dělaly se jen tři prezentace ve skupinkách, a pak se dvě hodiny pracovalo na vybraném tématu. Byla potřeba 100% docházka, ale nakonec tolerovala i jednu absenci.
Zkouška: Skládala se ze dvou částí. Nejprve se psal písemný test, kde bylo potřeba získat minimálně 16 bodů z 30. Kdo tohoto počtu dosáhl, pokračoval dále na ústní, kde na většině termínů zkoušeli dva učitelé a rozhodili si nás podle abecedy. Měla jsem štěstí a šla jsem k doktorce Tomáškové, která si mě pamatovala ze seminářů a ještě mi na ústní zlepšila známku.

Ústavní právo II
Přednášky: Nebyla jsem na žádné.
Semináře: Na semináře jsem si tentokrát vyklikala doktora Vyhnánka, který byl prostě super. Semináře mě s ním bavily, i když "vyžadoval" domácí přípravu a čtení judikátů z Casebooku, který napsal. Ale i když jste se na to zrovna vyprdli, tak to nevadilo, neptal se nikdy jmenovitě, ale jen tak do pléna. Bylo třeba splnit docházku a vypracovat 3 úkoly ze 4, aby vám byl udělen zápočet. Semináře byly také pouze co 14 dní.
Zkouška: Překvapivě jsem si zkoušku z ústavka nechala na konec, i když většinou se snažím dělat první ty nejtěžší zkoušky. Tentokrát jsem to ale udělala naopak, jelikož jsem chtěla na zkoušku také k doktoru Vyhnánkovi, což se mi nakonec také povedlo vyklikat, jelikož měl jen pár termínů. Zkouška samotná proběhla v přátelském duchu, pan doktor Vyhnánek rozhodně není nepříjemný, ale doptává se na podrobnosti, což když si vytáhnete né zrovna TOP otázku není moc fajn. Ale jít k němu je určitě jedna z nejlepších možných voleb. 

Občanské právo II
Přednášky: Nebyla jsem na žádné.
Semináře: Semináře byly tento semestr už každý týden. Jelikož o doktorku Dobešovou, byl enormní zájem, dala jsem si na semináře Dobeše (shoda jmen). Na každý seminář se muselo připravovat písemné plnění v podobě případů týkajících se probírané části občanského zákoníku. Vždy jsem nad nimi strávila mládí, ale aspoň mě to opravdu donutilo ten zákoník každý týden otevřít a hledat v něm. Každopádně s druhým zápočtem z občana přišel i můj první fail, jelikož jsem ho o bod neudělala. Šla jsem na opravu v lednu a ta už dopadla o poznání lépe.
Zkouška: Až ve 4. semestru.

Úvod do studia veřejné správy
Přednášky: Nebyla jsem na žádné.
Semináře: Nebyly žádné, bylo jen potřeba splnit 4 odpovědníky, které pokrývali látku probíranou na přednáškách. S otázkami z minulých let a s prezentacemi jsem je vždy ve skupince naštěstí udělala, ale někdy to bylo fakt o nervy.
Zkouška: Nebyla zkouška, ale pouze ústní kolokvium, kde se tahala 1 z 20 otázek. Chodilo se po více lidech a mohlo se doplňovat mezi sebou navzájem a zlepšit si tak známku. Byla jsem u doktora Hejče, který byl vážně skvělý.

Angličtina pro právníky III
Přednášky: Nejsou.
Semináře: Semináře byly opět každý týden a tentokrát jsem na ně měla doktorku Šopovovou. Byla milá, ale moc mi nesedla a měla jsem problém v hodinách držet pozornost, ale zápočet jsem zvládla bez problémů.
Zkouška: Až ve 4. semestru.

Španělština pro právníky I (PVP)
Přednášky: Nejsou.
Semináře: Tento semestr jsem si navíc jako povinně volitelný předmět (kterých musíme za studium splnit 9), zapsala španělštinu, abych měla nějakou právnickou zásobu španělských slovíček a celkově, abych si španělštinu aspoň trochu oprášila. Paní Camacho byla velmi příjemná a hodiny španělštiny mě bavily.
Zkouška: Až v 6. semestru.

Twilight of Constitutionalism (PVP)
Další povinně volitelný předmět, který jsem ukořistila, byl zkráceně "Twilight". Předmět byl každé úterý večer formou přednášek v angličtině, na které se nemuselo chodit, ale když už jste tam byli, sbírali jste body, které byly potřeba k úspěšnému ukončení předmětu. Navíc bylo potřeba za semestr napsat krátký "reaction paper", který reagoval na jednu z hodin a pak esej na téma probírané na některé hodině v délce 2500 slov. Za mě tohle PVP můžu doporučit.

Racism and the Law (PVP)
A poslední povinně volitelný předmět, který jsem tento semestr měla, byl jeden z nejlepších, které je možné na fakultě získat a absolvovat. Jedná se o blokové předměty v angličtině, kdy přijede zahraniční profesor a za týden daný předmět máte z krku a 5 kreditů je doma. Navíc tento se ukončoval pouze ručně psanou esejí, kde jsme měli prezentovat náš názor na rasismus.

Tělesná výchova - Bodystyling
Tento semestr jsem splnila můj druhý povinný tělocvik a musím říct že mě bavil teda mnohem více, než posilovny. Sice jsem ho měla na 7 hodinu ranní, což bylo, zvláště když byla ještě ráno tma, mírně zabijácké. Navíc jsem musela vstávat ještě dříve, jelikož jsem nejezdila jen do centra "pod hrad", ale dojížděla jsem až do tělocvičny na Vinařské.

Teď mám zase necelý měsíc volno a pak hurá do čtvrtého semestru!

Klára G.

Srdcem i duší Ostravačka, která se nějakou náhodou dostala ke studiu práv v Brně, kde už studuje čtvrtým rokem. Po světě chodí už 22 let a doufá, že na blogu najdete inspiraci a odpovědi na vaše otázky ohledně studia práv. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, dole přes kontaktní formulář nebo skrze odkazy na sociální sítě.

4 komentáře:

  1. Gratuluju ke zvládnutému semestru! :) Taky si vždycky říkám, že začnu se všemi pracemi do školy včas, ale nějakou záhodou mi to nikdy moc nevychází.. Každopádně teď mě čeká bakalářka, se kterou už pomaličku začínám, protože deadline se blíží hodně rychle a nechci to nechat na poseldní chvilku :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Tady vidím dalšího milovníka přednášek na VŠ :D :D
    A gratulace, pro mě to byl zatím PRVNÍ úspěšný semestr :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  3. je perfektné, že si to takto zhrnula :) pre budúcich právnikov, čo študujú na MU, je to bomba ;) ja som tiež ready do druhého semestra študovať priebežne, ale neviem, ako mi to vyjde... :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, že to máš hodně podobně s docházkou jako já :D Prostě přednášky neřeším, prezentaci si umím přečíst i doma a na cvika jen pokud se hlídá účast :D A potom mám taky pocit, že nic nezvládám a nestíhám. Taky jsem teď ve 4 semestru a řekla jsem si, že chci mít brzo prázdniny v létě a tak se budu opravdu na každé cvičení připravovat, včetně přečtení související přednášky. Tak jsem zvědavá, jak dlouho mi to vydrží :D
    A moc gratuluju k úspěšnému postupu :)

    DL ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a a zanechali mi zde vzkaz :)